Tuff start för Niklas Wikegård i World Hockey Manager

By Tomas Nordström

25 September 2017

Under vårt sista stopp på hockeyresan tog vi oss till Sigtuna, norr om Stockholm. Där träffade vi Niklas Wikegård, färgstark hockeyexpert i Cmore och tidigare tränare på elitnivå i bland annat Djurgården och Malmö Redhawks. Få kan väl passa bättre att leda ett lag i WHM, tänkte vi. Men Niklas fick en minst sagt tuff start på sin nygamla tränarkarriär.
 - Två raka torsk! Men det är du och inte jag som har satt ihop det här laget, skämtar Niklas.

Efter en intensiv premiärvecka med besök i Malmö, Växjö och Linköping avrundade vi vår hockeyresa i huvudstaden för ett möte med hockeyexperten Niklas Wikegård. Fint belägen längst upp på den idylliska Stora Gatan i Sigtuna ligger gymmet WE, där vi har bestämt träff. Det var Niklas själv tillsammans med fotbollsdomaren Jonas Eriksson som startade upp gymmet för lite drygt ett år sedan. WE står för Wikegård/Eriksson men också för VI som i gemenskap, omtanke och själ.
 - Kundkontakt är något som vi värderar extra högt, säger Niklas medan han bjuder på en kaffe och visar mig runt i träningslokalen. Han hälsar vänligt på gymmets kunder och tar sig tid att prata med de som vill.
Förutom i Cmores hockeystudio har Niklas synts i flera andra sammanhang, bland annat som kommentator i Gladiatorerna. Han driver även det egna klädmärket CCCP, som anspelar på det ryska hockeylandslaget som dominerade världshockeyn från 50-talet och och i fyra decennium framåt.
 - Cmore-jobbet tar ungefär fyra-fem dagar i veckan inklusive all research som behöver göras, men jag trivs med variationen och fyller gärna ut med andra sysslor när det finns möjlighet, säger Niklas. 

Tränarkarriären tog fart i slutet av 80-talet när han sensationellt förde ”Vilda Väsby”, som laget blev kallat, upp i Elitserien. Fortfarande den kanske största skrällen i svensk ishockey. Därefter var han nära att göra om bedriften i Boden. Endast en straffräddning från AIK:s Rolf Ridderwall i slutminuterna av sista matchen i kvalserien hindrade det från att ske. Niklas själv hamnade dock i Elitserien något år senare när Djurgården först kontrakterade honom. Det blev även en sväng till Malmö och Schweiz innan han avrundade karriären som elittränare med ytterligare några säsonger i Djurgården. Därefter har han i rollen som expertkommentator kommenterat både Elitserien/SHL och olika landslagsturneringar. 

Att coacha ett virtuellt lag är dock något helt nytt för Niklas.
 - Jag har ingen susning om hur sånt här går till, säger han medan han tankar ned WHM till iPaden.
När registreringen är gjord ger jag honom en guidad tur runt spelet innan vi trycker igång den första matchen. När pucken släpps kliver Niklas snabbt in i sin invanda roll och börjar kommentera matchen.
 - Tre raka insläppta!
 - Utvisning igen!
 - Vi är inte ens i anfallszonen?!
 - Åh nej, Pärssinen IGEN!
 - TIME OUT!

Matchen förloras med 1-8 och Niklas kollar vad han kan göra för att förbättra laget. Han väljer då att satsa 40 coins på en ny stjärna i laget.
 - Jag måste ju hitta en rackare som kan göra mål, säger Niklas och stoppar in nyförvärvet Miroslav Herman i förstafemman. Nästa match slutar dock med ny förlust, men möjligtvis med ett litet fall framåt, ”bara” 1-5 den här gången.
 - Grejen är att det är du och inte jag som har satt ihop det här laget, skojar Niklas.
 - Men snygg grafik, det är enkelt att spela och jag kan förstå att både barn och ungdomar kan bli hookade på det här.
 - Och om det bara tar några minuter om dagen så är det ju smidigt. Nästan som på den tiden jag själv var tränare, skämtar Niklas.

Niklas ska senare under dagen ta sig till Gävle för att kommentera finalreprisen mellan Brynäs och HV71. På frågan om vilket lag som blir mästare den här säsongen tror Niklas att Växjö kan ha något på gång.
 - Laget med den bästa målvakten går alltid långt. Viktor Fasth kan vara den matchvinnarmålvakten som kan ta dem hela vägen.
 - Samtidigt är det flera lag som kräver revansch, som Skellefteå och Frölunda. Det känns mer öppet än på många år.

Något nytt tränarjobb är dock inte i sikte för Niklas.
 - Jag hjälper Arlanda Wings litegrann vid sidan om allt annat, men annars har jag precis skrivit på för fem nya år med Cmore och trivs väldigt bra med den tillvaron.

Det återstår dock att se om Niklas lyckas vända förlusttrenden till att bli framgångsrik i World Hockey Manager.

21 September 2017

Linköpings veteranduo återförenade i ny guldjakt
Det var annars Tony Mårtensson som var först med att intressera sig för satsningen på spelet. Han hade precis vunnit Gagarin Cup (som slutspelet i ryska KHL kallas) tillsammans med bland andra Jimmie …

19 September 2017

Martin Lundberg vill se fler Växjöfans i WHM
Om vi börjar med det sistnämnda. Förutom Martin ansluter även Janne Pesonen och Andrew Calof till Lakers den här säsongen. Sedan tidigare fanns redan Arvid Lundberg på plats. Fyra spelare som alla spe…

17 September 2017

MrMadhawk en av de första att backa WHM
MrMadhawk har gjort sig känd som den som nästan har bättre koll på hockeyns spelarmarknad än sportcheferna själva, åtminstone har han flera gånger om varit först med några riktigt stora avslöjanden in…